Skip to content

Kenan YAMAN

Dışı tekniker, içi yazılımcı

Menu
Menu

Nasıl pasaport alınır ? detaylı anlatım 2021

Posted on 5 Aralık 202023 Ocak 2021 by Kenan

Dünyanın başına gelmeyen olayın kalmadığı 2020 yılının son ayındayız. Hastalıklar, doğal afetler, ölümler, patlamalar, çatlamalar envai çeşit sıkıntıyla yüzleştik, umarım 2021 yılı daha hurulu ve mutlu geçer tüm dünya ve bizim için.

2020 yılının son ayına girdiğimiz şu günlerde uzun süredir aklımda olan bir eylemi gerçekleştirdim ve pasaport aldım. Pasaport alırken yapılacak işlemleri ve pasaport hakkında bir kaç konuyu açıklamak istiyorum. Haydi başlayalım.

İçindekiler
  1. Pasaport nedir ?
  2. Pasaport türleri nelerdir ?
    • Diplomatik pasaport(siyah pasaport)
    • Hususi pasaport(yeşil pasaport)
    • Hizmet pasaportu(Gri pasaport)
    • Umumi pasaport(bordo pasapot)
  3. Nasıl umumi(bordo) pasaport alınır ?
    • Başvuru adımları

Pasaport nedir ?

Pasaport, bulunduğunuz ülke dışına çıkmak istediğinizde yetkili kurumca tarafından verilen, verildiği kişi hakkındaki tüm bilgilerin yer aldığı bir defterdir. Defter diyorum çünkü içerisinde boş sayfalar bulunuyor ve bu sayfalar gideceğiniz ülke tarafından dolduruluyor. Siz yurtdışına bir ülkeye gitmek istediğinizde pasaportunuz olmadan ülke dışına çıkamaz ve başka bir ülkeye giriş yapamazsınız.

[baglanti_kare][space]

Pasaport türleri nelerdir ?

Veriliş amacına göre farklı pasaport türleri bulunmaktadır. Her pasaportun amacı sadece verildiğini sebeple kullanılabilir.

Diplomatik pasaport(siyah pasaport)

Siyah pasaport

Diplomatilk pasaportlar, kamu kuruluşlarında yüksek mevkilerde görev yapan kişilere, görev amacıyla yurtdışına çıkacakları zaman, görev süresi boyunca geçerli olacak şekilde verilen bir pasaporttur. 28 sayfadan oluşur ve kapak rengi siyahtır.

[goruntu_kare]


Hususi pasaport(yeşil pasaport)

Yeşil pasaport

Kamur kuruluşlarında kadro derecesi 1, 2, ya da 3 olan devlet memurlarına ve eski bürokratlara verilir. Bu pasaport 30 sayfadan oluşur ve kapak rengi yeşildir.

Diplomatik pasaportun aksine bir tık, alt kamu görevlerinde memur olarak çalışan kişilere veriliyor. Burada önemli olan husus, bu pasaportu almak isteyen kişilerin kadro derecesidir. Bu kadro derecesine göre emekli olmuş kişiler de, emeklilik döneminde bu pasaportu alma hakkına sahipler.


Hizmet pasaportu(Gri pasaport)

Gri pasaport

Kanunen diplomatik ya da hususi pasaport verilemeyen kişilere, kamu kuruluşları tarafından yurtdışında bir hizmet için gönderilmelerinde verilen pasaport türüdür. 30 sayfadan oluşur, kapak rengi gridir.

Örneğin bir belediyede ya da farklı bir devlet kurumunda çalışan bir kişi, normal şartlarda sadece bordo pasaport alabilecekken, görev için yurtdışına gönderileceği için bu pasaport, görev süresi boyunca kullanması için hazırlanır.


Umumi pasaport(bordo pasapot)

Bordo pasaport

Geldik son ve bu yazının konusu olan pasaport türüne. Umumi pasaport diğer bir isimle bordo pasaport, yukarıda yazdığım pasaport türlerinden herhangi birine başvuru yapacak özellikleri karşılamayan vatandaşların alacabileceği bir pasaport türüdür. Bu pasaport 38 sayfadan oluşur ve kapak rengi bordodur. Eskiden bu pasaportun kapak rengi lacivertti.

[goruntu_kare]


[baglanti_kare][goruntu_kare][yazi_ici_goruntu][space]

Nasıl umumi(bordo) pasaport alınır ?

Umumi pasaport alabilmek için öncelikle bir takım hazırlıklar yapılması gerekiyor.

Öncelikle ne kadar süre ile pasapost almak istiyorsanız onu belirlemelisiniz. Pasaportun süresine göre ödenmesi gereken harç bedeli değişkenlik gösteriyor. Bu yaznın yazdıldığı 05.12.2020 tarihi itibari ile güncel harç defter bedelleri şu şekilde:

SüreHarç DefterToplam
6 Ay208,30 TL160,00 TL368,30 TL
1 Yıl304,40 TL160,00 TL464,40 TL
2 Yıl497,00 TL160,00 TL657,00 TL
3 Yıl705,90 TL160,00 TL865,90 TL
3+ Yıl994,80 TL160,00 TL1154,80 TL
2020 pasaport ödenmesi gerekn ücretler

En az altı ay, en fazla on yıl olmak koşuluyla pasaport başvurusu yapabiliyorsunuz. Tabloda göründüğü gibi üç yıl ve üstüne harç bedelinde bir değişkenlik olmuyor.

Ben on yıllık kullanım için başvuru yaptım. Ona göre sizde kendiniz için yapmak istediğiniz başvuru ücretini hazırlayın ve yapılması gerekenleri yapın.

[baglanti_kare]

Başvuru adımları

  • Bulunduğunuz yerdeki vergi dairesine giderek almak istediğiniz süre zarfındaki pasapost harç bedeli ve defter bedeli ücretini ödeyin, aldığınız makbuzu saklayın.
  • Bulunduğunuz il ya da ilçedeki nüfus müdürlüklerinden pasapost işlemi için randevu oluşturun. Bunu e devlet üzerinden yapabilirsiniz.
  • Randevu tarihinden önce pasaport sahibinin biometrik fotoğrafa ihtiyacı olacak. Biometrik fotoğrafı, fotoğrafçılara giderek kısa bir sürede çektirilip temin edebilirsiniz.
  • Fotoğraf çektirdikten sonra radevu tarihinde nüfus müdürlüğüne gidip girişte tekrar sıra almanız gerekiyor.
  • Sıra size geldiğinde daha önce parmak izi vermediyseniz parmak iziniz alır ve gerekli işlemleri kabin memuru halleder. Biometrik fotoğraf bu kısımda gerekli oluyor. Ödemiş olduğunuz harç ve defter bedeli sistem üzerinden otomatik olarak alınıyor fakat eğer sistem buna erişemezse, vergi dairesinden aldığımız makbuzu burada kullanacaksınız. Gerekirse memur sizden bunu isteyecek.
  • Gerekli işlemleri hallettikten sonra pasaportumuzun gelmesini bekliyoruz. Yoğunluk durumuna göre bir gün sonra pasaportunuz elinize ulaşmış oluyor.

Pasaport Ptt ile gönderiliyor. Tanımlamış olduğunuz telefona sms ile bilgilendirme yapılıyor zaten.

Pasaportunuz geldikten sonra istediğiniz bir ülkeye gerekli vize işlemlerini hallettikten sonra gidebilirsiniz 🙂 Kalın sağlıcakla

[baglanti_kare][goruntu_kare][yazi_ici_goruntu][space]

Bunu paylaş:

  • Twitter
  • Facebook

İlgili

Bir Cevap Yazın Cevabı iptal et

Kategoriler

  • Django
  • Donanım
  • Genel
  • İngilizce
  • Konsol
  • Linux
  • Python
  • Tek Atımlık Bilgi
  • Uncategorized
  • Yazılım

Bloga e-posta ile abone ol

Diğer 4 aboneye katılın

  • EnglishEnglish

Django 3.0 ile blog geliştirme

Kişisel vpn kurulumu

kişisel vpn kurulumu

RSS Rss

  • Samsung np s3511 laptop fan temizliği, termal macun değişimi ve parça değişimi (RAM, HDD,Cd room,CPU ) 12 Ekim 2021
    Herkese merhaba, uzun zamandır bir laptop söküp bakım yapmamıştım. Eski bir arkadaşım laptopuında ısınma ve kapanma sorunları olduğunu söyledi. Bir hafta sonu misafirliğe giderek laptopa güzel bir temizlik yaptık. Temizlik yaparken yaptığım işlemleri resim çekerek görselleştirdim. Ben temizlik için laptopu söktüm fakat sadece temizlik yapmak dışında bu yazınında başlığında gördüğünüz gibi parça değişimi işlemleri içinde...
  • Linux işletim sisteminin yanına windows işletim sistemi nasıl kurulur ? [Dual boot] 28 Haziran 2021
    Herkese merhaba, bugün ki konumuz dual boot, bir başka değişle; bilgisayarınızda yüklü olan işletim sisteminin yanına bir başka işletim sistemi kurmak. Uzun yıllar Windows kullanmış bir birey olarak, yaklaşık 5-6 yıldır Linux tabanlı işletim sistemleri kullanıyorum. Uygulama geliştiricelerin kullanırken daha rahat hissetiği ve işletim sistemi üzerinde tam kontrole sahip olduğu bir işletim sistemi. Bunun yanı...
  • Docker nedir, Docker ile neler yapılır ? 14 Haziran 2021
    Herkese merhaba, sitemin temasını değiştirdim ve bir kaç bileşen eklemesi yaptım. Bri şeyi fark ettim, bir kaç yıldır blog yazıyorum fakat bloğumda arşiv kısmına baktığımda bir kaç ay hariç geri kalan aylarda neredeyse sadece bir adet yazı paylaşmışım. Düşünüyorum; ayda bir yazıdan fazla blog yazmış olmam gerekiyor. Ama gerçekte öyle değilmiş. Neyse, bu durum bloğun...
  • Linux uyku modları ve sorunları 22 Mayıs 2021
    Herkese merhaba, uzun zamandır blog yazamıyorum. İş değiştirme olsun yaşadığım sorunlar olsun bir türlü vakit ayırıp içerik hazırlayamadım. Kendi bilgisayarım üzerinde yaşadığım bir sorunu nasıl çözdüğümü yazarak başlamak istiyorum. Öncelikle hikayenin başına dönelim. Önceki yazılarımı okuyanlar bilir, askerden geldikten sonra yaptığım ilk iş bilgisayarıma format atmak oldu. Herşeye sıfırdan başladım. Buraya kadar bir problem yok...
  • WordPress, web sitenizde kritik bir hata oluştu! 3 Nisan 2021
    Herkese merhaba, uzun süredir içerik üretemedim ve fazla vakit ayıramadım buralara, yeterince vakit bulamadım işin açıkcası. Bulduğum ilk fırsatta bir iki yazı yazmak istedim. İlk yazım wordpress kullanan her kullanıcının başına gelebilecek türden bir hata. Bir gün web sitenize girmek istediniz ve karşınıza böyle bir ekran geldi. [goruntu_kare][goruntu_kare_amp] Siz en son bıraktığınızda siteniz güzel ve...
  • İnternette Kişisel Güvenlik 24 Ocak 2021
    Geçtiğimiz günlerde WhatsApp’ın güncellediği kişisel veri ilkesiyle ülkemizde büyük ses getird. Bununla birlikte telefonumuzda ya da bilgisayarımızda kullandığımız uygulamaların ne tür verileri sakladığını ve bu verileri ne amaçla kullandığını bilmek kişisel olarak güvenliğimizi artırmak için araştırmamız gereken konular arasına girdi. İnternet üzerinde yaptığımız her türlü araştırma ve web site ziyareti kayıt altına alınıyor bu bir...
  • Nasıl pasaport alınır ? detaylı anlatım 2021 5 Aralık 2020
    Dünyanın başına gelmeyen olayın kalmadığı 2020 yılının son ayındayız. Hastalıklar, doğal afetler, ölümler, patlamalar, çatlamalar envai çeşit sıkıntıyla yüzleştik, umarım 2021 yılı daha hurulu ve mutlu geçer tüm dünya ve bizim için. 2020 yılının son ayına girdiğimiz şu günlerde uzun süredir aklımda olan bir eylemi gerçekleştirdim ve pasaport aldım. Pasaport alırken yapılacak işlemleri ve pasaport...
  • Pythonanywhere üzerinde selenium kullanımı 5 Kasım 2020
    Python üzerinde veri kazıma yapmak isterseniz eğer muhakkak ismini duyup araştırmışsınızdır selenium modülünü. Selenium modülü ile kullanıcı taklit edilecek web sitesi üzerinde testler oluşturabilir ya da veri kazıma işlemleri yapabilirsiniz. Peki bu işlemleri herhangi bir ekrana sahip olmayan uzak sunucu üzerinde yapmak istersek nasıl gerçekleştireceğiz ? Hadi başlayalım. [baglanti_kare] [baglanti_kare][space] Python selenium modülü nedir ?...
  • Polylang eklentisi nedir ? WordPress sitesine çoklu dil ekleme nasıl yapılır ? 29 Ekim 2020
    Herkese merhaba, bir blog siteniz varsa ve sürekli yazılar yayınlayıp paylaşıyorsanız eğer bir süre sonra bu yazıları farklı diller içinde paylaşmak isteyebilirsiniz. Farklı dillerde yayın yaparak daha fazla kitelelere ulaşabilir ve Google adsense ya da farklı reklam gösterimlerini kullanarak daha fazla gelir elde edebilirsniz. Peki wordpress alt yapısı ile oluşturulmuş bir sitede çoklu dil eklemek...
  • HTTP Metodları nelerdir ? 26 Ekim 2020
    Bugün ki yazımda, gün içinde sıklıkla kullandığımız fakat arkaplanına pek dikkat etmediğimiz web site isteklerine bakacağız. Bilgisayar başına geçtiğimizde gerek iş için olsun gerekse bir araştırma için olsun bir çok web sitesini ziyaret ediyoruz, bu ziyaretlerimiz sırasında site ile iletişim kurmamız gereken durumlarda meydana geliyor. Peki bu iletişimin nasıl olduğunu hiç merak ettiniz mi ?...

Arşivler

  • Ekim 2021 (1)
  • Haziran 2021 (2)
  • Mayıs 2021 (1)
  • Nisan 2021 (1)
  • Ocak 2021 (1)
  • Aralık 2020 (1)
  • Kasım 2020 (1)
  • Ekim 2020 (4)
  • Eylül 2020 (1)
  • Mart 2020 (1)
  • Şubat 2020 (4)
  • Ocak 2020 (9)
  • Aralık 2019 (4)
  • Kasım 2019 (3)
  • Ekim 2019 (2)
  • Eylül 2019 (2)
  • Temmuz 2019 (2)
  • Nisan 2019 (1)
  • Aralık 2018 (2)
  • Kasım 2018 (2)
  • Ekim 2018 (1)
  • Eylül 2018 (1)
  • Ağustos 2018 (4)
  • Temmuz 2017 (2)

Etiketler

bios boot ayarları boot boot yapma django djangoda shell django türkçeye çevirme ftp bağlantı ingilizce kalıplar ingilizce nasıl pratik yapılır ingilizce pratik yapmak ingilizce zamanlar ingilizce öğreniyorum konsol dan ftp bağlanma konsoldan hız testi nasıl yapılır laptop fan temizliği linux internet hız testi linux pip kurulumu pip kullanım python modül kaldırma işlemi python modül yükleme python nasıl kurulur Python nedir python ortamı python pip kurulumu python sanal çalışma ortamı python speedtest cli rufus rufus ile boot yapma sanal çalışma ortamı sanal çalışma ortamı ve paket yükleme speedtest-cli speedtest.net speedtest cli kullanımı speedtest terminal ssh ile ftp bağlantı suspend to disk suspend to ram terminal üzerinden hız testi türkçe django virtual environment what is wordpress windows pip kurulum wordpress wordpress nedir çalışma ortamı

Blog İstatistikleri

  • 22.921 tıklama

Blog İstatistikleri

  • 22.921 Tıklama

DMCA.com Protection Status

© 2022 Kenan YAMAN | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme
Go to mobile version